Linnunrata ja ilmahehkua. Kuva Matti Helin.
Kuva Matti Helin

Bongaa Linnunrata!

Linnunrata kuuluu kaikille! Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan ole koskaan nähnyt sitä. Siksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa yhteistyökumppaneineen haastaa suomalaiset bongaamaan Linnunradan ja sitä kautta kiinnittäämään huomiota taivaan pimeyteen ja sitä häiritsevään ylimääräiseen tai huonosti suunniteltuun valaistukseen.

Pimeässä paikassa on mahdollista havaita kotigalaksimme Linnunradan väylä satoine miljardeine tähtineen. Pimeitä paikkoja on kuitenkin koko ajan vähemmän ja siksi Linnunradan näkeminen ei aina ole helppoa. Tällä sivustolla annetaan vinkkejä, missä sen voi nähdä ja miten tilannetta voisi parantaa paremmalla valaistuksella.

Hyvin suunniteltu valaistus auttaa näkemään paremmin pimeässä ja eikä kätke tähtitaivasta ihmeineen. Se myös lisää turvallisuutta ja säästää rahaa ja energiaa. Ylimääräinen ja huonosti suunnattu hukkavalo puolestaan häikäisee ja heikentää yöllistä luontokokemusta kätkemällä tähtitaivaan. Yhdessä voimme parantaa valaistusta kotitalossasi, taloyhtiössäsi, kotikunnassasi ja kotikaupungissasi.

Kuka kampanjan järjestää?

Kampanjan järjestää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. yhdessä yhteiskumppaniensa kanssa. Mukana ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus, Suomen latu, Suomen valoteknillinen seura sekä tietysti tähtiyhdistyksiä eri puolilta Suomea.

Lisätietoja kampanjasta: Tuukka Perhoniemi, pimeataivas@ursa.fi

 

Tallenna

Materiaalit

Kuvat on tarkoitettu tiedotusvälineiden käyttöön Bongaa Linnunrata -kampanjasta kertovissa jutuissa. Kuvia käytettäessä kuvaajan nimi on aina mainittava.

Pienikin valonlähde peittää himmeimmät tähdet. Kuva Pirjo Koski
Linnunrata kuvattuna Isonevan suojelualueella. Kuva Matti Helin
Linnunrata Tampereen Teiskossa (f2.8, ISO 6400, valotus 25 s.) Kuva Jari Luomanen
Linnunrata Högsårassa saaristomerellä. Kuva Teemu Saloriutta
Linnunrataa etsimässä Högsåran saarella. Kuva Teemu Saloriutta

Kampanjan juliste (PDF) A4 | A3