Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Lähde öiselle bongausretkelle etsimään Linnunrataa ja postaa kuva retkestä hashtagilla #bongaalinnunrata. Ei haittaa vaikka et saisi kuvaasi Linnunrataa tai Linnunrataa ei retkellä näkynytkään, sillä kännyräpsyt, kekseliäisyys ja hauskuus ovat erittäin sallittuja! Haasta myös kaverisi mukaan tähtien katseluun. Linnunrata kuuluu kaikille!

1. Etsi pimeä paikka 2. Kuvaa se 3. Jaa se

Näin osallistut Linnunratahaasteeseen

 1. Etsi pimeä paikka. Taivaan on oltava selkeä. Kaupungeissa on paljon taivaalle heijastuvaa hukkavaloa, joten syrjäisemmät paikat ovat parempia tähtien katseluun.
 2. Katso taivaalle. Linnunradan löydät Joutsenen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnasta. Syysiltoina se nousee eteläisestä horisontista kohti taivaanlakea. Apua saat Ursan tähtikartasta!
 3. Ota kuva Linnunradasta tai retkestäsi ja postaa se Instagramiin tägilla #bongaalinnunrata. Kerro seikkailustasi, haasta kaverisi mukaan, äläkä unohda  ilmiantaa hyvää bongauspaikkaa! Jos sait kuvaasi Linnunradan, voit ladata kuvan myös Ursan havaintopalvelu Taivaanvahtiin Syvä avaruus -lomakkeella. Lisää myös tähän havaintokertomukseen tägi #bongaalinnunrata.
 4. Kampanja-aikana 8.9.–8.11.2017 välillä  #bongaalinnunrata -tägätyt kuvat osallistuvat kilpailuun, jossa arvotaan mm. havaintoilta Ursan havaintokeskuksessa sekä viisi kiikarin sisältävää tähtiharrastajan aloituspakettia!

Tutustu kilpailun palkintoihin ja sääntöihin

Mikä on Linnunrata ja miten sen löytää?

Linnunrata on oma galaksimme, kiekonmuotoinen tähtirykelmä jossa on noin 200 miljardia tähteä. Yksi näistä tähdistä on Aurinko. Olemme siis Linnunradan sisällä ja voimme nähdä osan siitä yötaivaalla hieman muuta avaruutta vaaleampana väylänä.

Linnunrata näkyy parhaiten syysiltoina Joutsenen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalla etelässä ja hieman himmeämpänä Orionin ja Kaksosten välissä. Maailmankaikkeudessa tähdet ovat keskittyneet galakseiksi ja paljain silmin voi nähdä myös toisen galaksin, Andromedan.

Vinkkejä tähtitaivaan valokuvaamiseen

Kirkas tähtitaivas on upea katsella, ja selkeänä kuuttomana yönä Linnunradan loisto mykistää. Jos haluat ikuistaa tähtihetkesi myös valokuvaksi, seuraa näitä ohjeita järjestelmäkameralla kuvaamiseen – myös pokkarilla kannattaa yrittää.

 1. Etsi pilvettömänä iltana pimeä ja hukkavaloton paikka. Kirkas Kuu valaisee yötaivaan ja peittää muut tähdet, joten seuraa Kuun vaiheita.
 2. Aseta kamera jalustalle ja suuntaa se kohti Linnunrataa. Laajakulmaobjektiivista on paljon iloa, mutta se ei ole välttämätön. Myös liina kameran linssin pyyhkimiseen on monesti hyödyllinen.
 3. Käytä seuraavia säätöjä:
  • kamera manuaalitilaan (M)
  • vitkalaukaisin (2 sekuntia)
  • valotusaika 20-30 sekuntia (pidemmällä tähdet menevät viiruiksi)
  • herkkyys korkealle (vähintään ISO 800)
  • aukko täysille (eli pieni f-arvo)
  • säädä tarkennus äärettömään (jos se on vaikeaa, tarkenna kamera ensin äärettömään kaukaisen maanpäällisen kohteen avulla)
 4. Sitten vaan kuvaamaan! Valmiista kuvista voit tarkastaa, onko kamera heilahtanut valotuksen aikana tai onko linssi ollut huurussa. Tarvittaessa muuta valotusta ja kuvaa niin kauan kuin intoa riittää.

Lue tarkempia valokuvausvinkkejä Emma Bruusin Taivas takapihalla -blogista

Näin muut Taivaanvahtiin kuvansa ladanneet ovat onnistuneet:

Hukkavalokartta – Katso lähiseutusi pimeät paikat ja hukkavalon määrä

Kartan oikean yläkulman valikosta voi valita erilaisia hukkavalokarttoja. Linnunradan kuva tällä sivulla Matti Helin.