Something is wrong.
Instagram token error.

Katso lähiseutusi pimeät paikat ja hukkavalon määrä

Kartan oikean yläkulman valikosta voi valita erilaisia hukkavalokarttoja.

Mikä on Linnunrata ja miten sen löytää?

Linnunrata on oma galaksimme, kiekonmuotoinen tähtirykelmä jossa on noin 200 miljardia tähteä. Yksi näistä tähdistä on Aurinko. Olemme siis Linnunradan sisällä ja voimme nähdä osan siitä yötaivaalla hieman muuta avaruutta vaaleampana väylänä.

Linnunrata näkyy parhaiten syysiltoina Joutsenen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalla etelässä ja hieman himmeämpänä Orionin ja Kaksosten välissä. Maailmankaikkeudessa tähdet ovat keskittyneet galakseiksi ja paljain silmin voi nähdä myös toisen galaksin, Andromedan.

Vinkkejä tähtitaivaan valokuvaamiseen

Kirkas tähtitaivas on upea katsella, ja selkeänä kuuttomana yönä Linnunradan loisto mykistää. Jos haluat ikuistaa tähtihetkesi myös valokuvaksi, seuraa näitä ohjeita järjestelmäkameralla kuvaamiseen – myös pokkarilla kannattaa yrittää.

 1. Etsi pilvettömänä iltana pimeä ja hukkavaloton paikka. Kirkas Kuu valaisee yötaivaan ja peittää muut tähdet, joten seuraa Kuun vaiheita.
 2. Aseta kamera jalustalle ja suuntaa se kohti Linnunrataa. Laajakulmaobjektiivista on paljon iloa, mutta se ei ole välttämätön. Myös liina kameran linssin pyyhkimiseen on monesti hyödyllinen.
 3. Käytä seuraavia säätöjä:
  • kamera manuaalitilaan (M)
  • vitkalaukaisin (2 sekuntia)
  • valotusaika 20-30 sekuntia (pidemmällä tähdet menevät viiruiksi)
  • herkkyys korkealle (vähintään ISO 800)
  • aukko täysille (eli pieni f-arvo)
  • säädä tarkennus äärettömään (jos se on vaikeaa, tarkenna kamera ensin äärettömään kaukaisen maanpäällisen kohteen avulla)
 4. Sitten vaan kuvaamaan! Valmiista kuvista voit tarkastaa, onko kamera heilahtanut valotuksen aikana tai onko linssi ollut huurussa. Tarvittaessa muuta valotusta ja kuvaa niin kauan kuin intoa riittää.

Lue tarkempia valokuvausvinkkejä Emma Bruusin Taivas takapihalla -blogista

Näin muut Taivaanvahtiin kuvansa ladanneet ovat onnistuneet:


Linnunradan kuva tällä sivulla Matti Helin.